top of page

Over de fotograaf

De carrière van Henk is die van metaalbewerker tot algemeen directeur van een automatiseringsbedrijf. Van LTS metaal naar HBO personeel en organisatie.  Van netjes in een snel pak van Boss naar hobby vogelfotograaf in kleding van Stealth Gear.  Kortom een complete metamorfose.

Bijna dagelijks ben ik bezig met het fotograferen van vogels. Sinds 1 september 2012 ben ik eerder met werk gestopt en kan mij volledig richten op mijn hobby van vogelfotografie.  

 

Op dit moment ben ik nog net 70 jaar, maar voel mij nog een jongen van 18 jaar die met veel passie bezig is met vogelfotografie. Het is een boeiende hobby, aangezien diverse aspecten een rol spelen bij het uitoefenen van vogelfotografie.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Foto materiaal op orde hebben, locatie uitzoeken, de reis er naar toe en vervolgens veel tijd besteden op de vogellocatie om de gewenste foto’s van vogels te maken.  Daarbij komt nadrukkelijk het lang wachten tot het juiste moment naar voren.

 

Het is een kwestie van regelmatig kicken. Het moment van de vogels kunnen spotten, ze vastleggen met de camera en op de display beoordelen of het gelukt is. Daarna thuis op de computer weer bekijken en bewerken. Uiteindelijk de resultaten op websites plaatsen en kickmomenten ontvangen als anderen je fotowerk positief ervaren.

Henk Laverma ligt op het strand van Terschelling om drieteenstrandlopers te fotograferen.
Hier zit ik een Belly boat om vogels te fotograferen vanaf het water.
Hier lag ik op de pier van Holwerd om Sneeuwgorssen te fotograferen.

De uitdaging.

Onder het motto “morgen maak je de beste foto” ligt er altijd een uitdaging om het beter te doen.

 

Bij vogelfotografie komen veel technische aspecten voorbij die een rol spelen bij het realiseren van een mooie foto. Denk hierbij aan camerastandpunt, liefst zo laag mogelijk, zodat op ooghoogte van een vogel een foto gemaakt kan worden.

 

Het aanwezig licht, maar zeker ook de wijze waarop het licht tot uitdrukking komt bij vogelfotografie. Strijklicht (licht van opzij), Frontaal licht, veel of weinig licht bepaald direct de sluitersnelheid. Met name in bosrijke vogelkijkhutten speelt het licht een grote rol.

 

Daarentegen kun je op het strand langs de kust juist veel licht verwachten, vanwege het open karakter. Vaak speelt hierbij de reflectie van het licht op het water of strand ook nog een rol.

 

Bij tegenlicht krijg je weer te maken met het nadrukkelijk overbelichten van je camera instellingen. Over het algemeen wil je het harde licht voorkomen, aangezien het wit en zwart lastiger is om goed te belichten. Bovendien heb je dan altijd te maken met schaduw werking.  

 

Daarom fotografeer ik ook vaak vroeg in de morgen of laat in de middag/avond. Het zogenaamde gouden uurtje genoemd. Dan ben je meestal verzekerd van fraai licht. Bovendien zijn dan de vogels ook actiever.  

Zacht, warm en koud licht geven allerlei effect op de vogel tijdens vogelfotografie. Het goed kennen van je camera is dan van essentieel belang om goede foto’s te maken. Met ‘vallen en opstaan’ heb ik alles wel een keer verkeerd gedaan. Door te doen leer je van je eigen fouten. Daarnaast probeer ik altijd informatie over vogelfotografie te delen met mensen die ik ontmoet.

Vogelgedrag leren herkennen.

Bij het observeren van vogels probeer ik naast het fotograferen ervan ook het vogelgedrag te leren, zodat ik beter kan inspelen om op het juiste moment het unieke vogelgedrag vast te leggen.

 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zogenaamd ‘Admiraal zeilen’ van de Fuut tijdens het paargedrag of de schrik reactie van een Watersnip waarbij de staartveren mooi gespreid worden getoond. Kortom ervaringen van vogelgedrag door vertalen in vogelfotografie.

Het genieten, de natuurbeleving is voor mij naast het fotograferen van vogels ook belangrijk.

 

Bij vogelfotografie, blijf je constant ontwikkelen en stappelen de uitdaging zich op. Enerzijds doordat de apparatuur steeds geavanceerder wordt en het bewerken van foto’s  een grotere rol in beslag neemt. Anderzijds dat je altijd weer een betere foto kan maken van een bepaalde vogelsoort.

 

Andere locaties bieden vaak ook kans op andere soorten. Ik kan mij nu ook veroorloven om af en toe naar het buitenland te gaan om vogels te fotografen. Meestal ben ik in Friesland aan het fotograferen.

Ik wens je veel kijk- en leesplezier toe. Wellicht komen we elkaar eens in het veld tegen.

Henk Laverman

Hier zit ik met waadpak in het water om futen in het voorjaar tijdens de baltsperiode te fotograferen.
bottom of page